WordPress bør aldrig være løsningen

WordPress er en “gratis” hyldevare hvor sidste salgsdato for længst er nået. Nej tak.

Hvis man kan fornemme en foragt for WordPress i denne artikel, så er det fordi jeg har en foragt for WordPress. Jeg har udviklet software professionelt i mange år - Og har i den forbindelse arbejdet på en lang række projekter, hvor Wordpress var dikteret ovenfra.

Jeg må desværre konstatere at alle de løsninger der har involveret Wordpress ikke har været til gavn for hverken udviklere eller kunde. Jeg har endda været ansat steder, hvor folk har sagt op kun fordi de var trætte af det evige bøvl der er med WordPress (jeg er selv en af dem).

Da jeg første gang stiftede bekendtskab med Wordpress i 2005 var det nyt og spændende med de muligheder det førte med sig. Det som man kunne sælge det på dengang er det samme argument i dag; Det er nemt for kunderne at bruge.

Ikke desto mindre er nogle af de mest populære tredjeparts plugins nogle som udskifter den indbyggede page builder. Så det argument burde nok være lagt i graven for et årti siden.

WordPress er ikke lavet til udviklere

Nu er der nok nogen der får Kajfjæs, men hør nu lige engang: WordPress er ikke lavet til udviklere. Det er lavet til folk som elsker at bygge websites med musen, som får ståpels af drag-and-drop og som er ligeglade med at sitet laver 500+ network requests ved hvert eneste page load.

Som udvikler skal du til gengæld spise actions og filters til morgenmad til du er ved at brække dig, mens du er underlagt et framework som vægter bagudkompatibilitet højest (det er for fanden stadig kompatibelt med PHP 5.6!) og som næsten indeholder mere uigennemskuelig magi end Drupal. Man skal sluge så mange kameler, tage så mange forholdsregler, og lave så mange tweaks inden man har et bare nogenlunde ordentligt udgangspunkt at det er tragikomisk.

Hvis du har et site som kræver der skal laves noget skræddersyet kode (ca. 100% af alle sites), og din udvikler anbefaler at bygge det i WordPress, så har du fået fat i den forkerte. Et firma jeg var i engang, besluttede sig for at hyre en freelancer til en opgave. En freelancer som efter eget udsagn var garvet med mange års erfaring med bl.a. WordPress.

Websitet var mere en fryd for øjet end en teknisk kompliceret opgave, men freelanceren valgte per default WordPress. Opgaven blev afleveret til tiden og inden for budget. Men de efterfølgende rettelser der skulle laves endte med at fordoble regningen.

Der var af ukendte årsager ikke noget teknisk review undervejs. Havde der været det, var håndbremsen blevet trukket allerede når de ikke mindre end fem webpack configs blev opdaget. Fem. Ikke en, to eller exceptionelt tre config filer. 5! Hver med ikke mindre end 80 linjers kode selvfølgelig. Læg dertil en komplet uoverskuelig datastruktur, hardcodede database værdier og et hjemmelavet css framework. Så har du et WordPress site som desværre er meget almindeligt.

Vejen til helvede er brolagt med plugins

Vil du have en webshop? Det er der et plug-in til. Skal du have Google Analytics på dit site? Der er der 1000+ plug-ins til. Vil du ændre fonten? Snup et plugin med indbygget malware. Vil du integrere din webshop med en betalingsgateway? Vi har et plug-in til dit plug-in!

Man løber lynhurtigt ind i at have et hav af plugins. Hver af dem ændrer dit setup på hver deres, oftest fuldstændig uigennemsigtige, måde. Desuden kræver hvert plugin regelmæssige opdateringer og dermed commitment fra de udviklere der maintainer dem.

Det sætter lige pludselig krav til dem der laver plugins. For alle ved efterhånden at WordPress plugins er en hackers bedste ven. Jeg ved det fordi jeg har set det gentagne gange. Et (ofte gratis) plugin som man ellers havde stor tiltro til, er lige pludselig skyld i at ens site viser spam eller bliver brugt i et bot net. Hvem skal du ringe til hvis det sker? Hvem har ansvaret? Du kan ringe til dig selv kan du. Eller installere et plugin mere.

“WordPress er det mest brugte CMS i verden!”

WordPress har sin plads på world wide web. Men den plads er ikke på podiet for gode løsninger. Ganske vidst er det blevet det mest brugte CMS på markedet (desværre er omkring 42% af alle websites bygget på WordPress, ifølge dem selv), men det gør det ikke automatisk til det bedste CMS.

Derfor er mit bedste råd at hvis dit site kræver bare en smule skræddersyet funktionalitet, så kig andre steder hen. Lad være at lade dig afskrække af at det koster penge (som f.eks. Statamic). Det betyder som regel bare at kvalitet og commitment er højere. Og det bliver du (og din udvikler) glad for i det lange løb.