Digital platform til Forsvaret

I efteråret 2022 indledte vi et samarbejde med Forsvarets Materiel og Indkøbsservice (FMI), omkring udvikling og drift af et web baseret ordre-system, til bestilling af idrætsbeklædning til værnepligtige i Danmark.

Opgaven blev vundet på et udbud sammen med en af vores første kunder, tilbage fra vi etablerede Nordicode i 2017 - JD Logistik A/S. Gennem årene har vi digitaliseret de fleste områder af JD Logistiks forretning, og har på baggrund af dette lært deres processer rigtig godt at kende.

Det web baserede ordre-system skulle udvikles som en B2B eCommerce-løsning, der skulle være nem for slutbrugeren at anvende. Slutbrugerne er i dette tilfælde medarbejdere i Forsvaret, som tager imod bestillinger fra værnepligtige på papir og skal omsætte disse til ordrer i JD Logistiks backend.

Effektivt design med fokus på optimering af processer

En medarbejder kan på kort tid modtage flere hundrede bestillinger fra værnepligtigtige på papir, som efterfølgende på mest effektiv vis skal indtastes og derfra generes ordrer ud fra.

Med dette i baghovedet havde vi derfor stor fokus på hvor få klik med musen der skulle til, før at man som slutbruger kunne gennemføre en bestilling. De fleste eCommerce løsninger benytter sig af trin, som til sidst ender med en ordrebekræftelse. Vi besluttede at samle hele bestillingsflowet i én samlet arbejdsgang og kom på baggrund af dette frem til et enkelt overordnet interface.

Webshop til Forsvaret

Vi lagde blandt andet fokus på at indkøbskurven og indholdet skulle være synlig hele tiden. I mange webshops forlader man bestillingsvinduet når man lægger i kurven eller tjekker ud. Ved at samle det hele på ét billede, kunne vi komme ned på meget få klik med musen for at bestille. Det er kostbare sekunder som sparer tid hos slutbrugeren, og i sidste ende gør at JD Logistik modtager flere bestillinger da oplevelsen er enkel og gnidningsfri.

Foruden at det som slutbruger skulle være nemt at lægge ting i kurven og bestille, skulle det også være meget hurtigt og enkelt at finde præcis det man søger. I første omgang overvejede vi en traditionel filter-funktionalitet som man kender det fra almindelige webshops, bestående af en række dropdowns - En til køn, en til størrelse, en til farve, en til kategori osv.

Fordelen ved dette er at alle kan finde ud af at benytte en klassisk filterfunktion. Ulempen er at den kræver mange klik med musen, og at man løbende flytter fokus fra bestillingen for at klikke.

Vi besluttede i stedet at indføre ét stort søgefelt som på Google. Hvis slutbrugeren eksempelvis søger nogle sorte shorts til mænd kan man helt enkelt skrive “shorts sort m” eller lignende, og så vil webshoppen finde ud af hvad du mener og vise relevante produkter. Vi sørgede for at man ikke skulle indtastes i denne søgning, men at feltet næsten uanset hvor kreativ man måtte blive i sin indtastning, ville forstå hvad slutbrugeren havde i tankerne og præsentere de relevante produkter.

Ved at forsimple filtreringen, gav vi slutbrugeren mulighed for hurtigt at komme frem til relevante filtreringer uden endeløse klik med musen. Det er vigtigt at huske at slutbrugere i denne løsning benytter systemet mange gange om dagen, og ikke ligesom en traditionel webshop man besøger mere sporadisk.

Søgefelt

Funktionen blev testet og fundet intuitiv og simpel (og ikke mindst hurtig) at bruge. Mange slutbrugere indtaster desuden blot en del af varenummeret søgefeltet, da de igen og igen foretager de samme typer bestillinger.

Overvejelser omkring arkitektur og skalering

I denne opgave havde vi 2 interessenter vi skulle tage højde for. Forsvaret som dagligt skulle benytte løsningen fra et slutbrugerperspektiv, og JD Logistik som på backenden skulle modtage disse ordrer direkte i deres skræddersyede WMS (Som også er udviklet af os i Nordicode).

Da kravene i udbuddet var meget specifikke for Forsvaret, var det vores opgave som leverandører til JD Logistik, at se om vi kunne generalisere nogle af kravene, og skabe et ordresystem som over tid ville kunne gavne flere af JD Logistiks B2B kunder. Vi endte med en arkitektur hvor at løsningen kører på sin helt egen backend, men derfra kommunikerer med resten af JD Logistiks platform. På den måde er Forsvarets webshop fuldstændig afgrænset fra resten af JD Logistiks platform og kommunikerer udelukkende via et public API.

Det giver os mulighed for på sigt at genbruge elementer fra webshoppen på andre kunder som ønsker en skræddersyet B2B platform mod JD Logistiks lagersystem.

Frontend’en er en Single Page web Application (SPA) i React, og backenden er udviklet i .NET.

Resultat

Løsningen er nu taget i brug af Forsvaret i fuld skala, og håndterer hundredevis af daglige bestillinger fra Forsvarets medarbejdere. Noget af det vi har holdt ekstra øje med, er hvor hurtigt en ny bruger kan bestille tøj til forskellige medarbejdere, da det vidner om hvor effektivt systemet er at bruge.

Med en gennemsnitlig bestillingstid på blot 20 sekunder (Hvilket dækker over indtastning af medarbejdernummer, lokalisering af tøj, tilføjelse til kurv samt endelig tjek ud), må vi konkludere at systemet er endnu mere effektivt end vi havde drømt om. Og det er en af de helt store fornøjelser ved det vi laver - At se når vores antagelser bærer frugt, og resulterer i glade kunder.